فهرست مطالب

پایش - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 83، بهمن و اسفند 1397)

مجله پایش
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 83، بهمن و اسفند 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محمد مصدق راد، پروانه اصفهانی، مهناز افشاری* صفحات 7-21
    مقدمه
    کارایی بیمارستان های ایران پایین است. بنابراین، با توجه به محدودیت منابع، بکارگیری اقداماتی برای افزایش کارایی بیمارستان های کشور ضروری است. هدف این پژوهش شناسایی راهکارهای افزایش کارایی بیمارستان های ایران است.
    مواد و روش کار
    این پژوهش با روش مرور حیطه ای انجام شد. کلیه مقالات منتشر شده در زمینه راهکارهای افزایش کارایی بیمارستان های ایران در بازه زمانی سال های 1376تا 1396 در هفت پایگاه اطلاعاتی و دو موتور جستجوگر با کلید واژه های مناسب جستجو و جمع آوری شد. در نهایت، تعداد 123 مقاله انتخاب و با روش تحلیل محتوا با استفاده از نسخه 10 نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیشترین مطالعات راهکارهای افزایش کارایی در تهران، اصفهان و خوزستان انجام شده بود. تعداد 41 راه کار برای افزایش کارایی بیمارستان های ایران شناسایی شدند که در چهار سطح متا (وزارت بهداشت)، ماکرو (دانشگاه علوم پزشکی)، مزو (بیمارستان) و میکرو (ارائه کنندگان خدمات بیمارستانی) گروه بندی شدند. اجرای مدیریت کیفیت، توانمندسازی مدیران، تخصیص تخت های بیمارستانی متناسب با نیاز جامعه، جلوگیری از توسعه غیر ضروری بیمارستان ها، ارزیابی اقتصادی عملکرد بیمارستان ها و ارائه بازخورد به مدیران و توزیع صحیح تخت ها بین بیمارستان ها از مهمترین راهکارهای افزایش کارایی بیمارستان های ایران بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    سیاستگذاران و مدیران نظام سلامت باید اقداماتی را به طور هماهنگ و همزمان در سطوح وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی، بیمارستان و ارائه کنندگان خدمات بیمارستانی بکار گیرند تا منجر به افزایش کارایی بیمارستان ها شود.
    کلیدواژگان: بیمارستان، عملکرد، کارایی، راهکارها، مرور حیطه ای
  • علی محمد مصدق راد، علی اکبر ساری، ترانه یوسفی نژادی* صفحات 23-35
    مقدمه
    اعتباربخشی بیمارستانی راهبرد مناسبی برای ارتقای کیفیت، ایمنی، اثربخشی و کارایی خدمات بیمارستانی است. این پژوهش با هدف ارزشیابی اجرای برنامه اعتباربخشی در بیمارستان های کشور انجام شد.
    مواد و روش کار
    این پژوهش مقطعی با استفاده از یک پرسشنامه روا و پایا در سال 1394 انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه بیمارستان های کشور (914 بیمارستان) بود. با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای ساده تصادفی از مدیران 547 بیمارستان کشور نظرسنجی به عمل آمد. ملاحظات اخلاقی در این پژوهش رعایت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و روش های آماری توصیفی و استنباطی تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان رضایت مدیران از اجرای برنامه اعتباربخشی در بیمارستان ها 70/0±44/2 از 5 امتیاز (کم) بود. حدود 10 درصد از مدیران از اجرای برنامه اعتباربخشی در بیمارستان های خود راضی بودند. مدیران از همکاری کارکنان بخش های مختلف بیمارستان در اجرای استانداردهای اعتباربخشی و همکاری و پشتیبانی دانشگاه برای سهولت اجرای استانداردهای اعتباربخشی رضایت بیشتر و از کمبود منابع انسانی، مالی و فیزیکی برای اجرای استاندارهای اعتباربخشی شکایت داشتند. منابع فیزیکی مورد نیاز برای اجرای استانداردهای اعتباربخشی، همکاری و پشتیبانی دانشگاه برای تسهیل اجرای استانداردهای اعتباربخشی و سیستم اطلاعاتی بیمارستان بیشترین تاثیر را در اجرای موفقیت آمیز اعتباربخشی در بیمارستان ها داشت. بین درجه اعتباربخشی بیمارستان و مدل های مدیریت کیفیت به کار گرفته شده در بیمارستان رابطه آماری معنادار مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    مدیران بیمارستان ها با کمبود منابع و چالش های زیادی برای اجرای استانداردهای اعتباربخشی مواجه هستند. منابع لازم و زمان کافی باید برای اجرا و نهادینه سازی استاندارهای اعتباربخشی در نظر گرفته شود تا اعتباربخشی منجر به افزایش کیفیت خدمات بیمارستان ها شود. استفاده از استراتژی های مدیریت کیفیت در بیمارستان ها منجر به تقویت اثرات برنامه اعتباربخشی می شود.
    کلیدواژگان: اعتباربخشی، بیمارستان، استاندارد، اجرا، بهبود کیفیت
  • سودابه بساک نژاد*، نسرین ارشدی، مهناز مهرابی زاده هنرمند، نیما گنجی صفحات 37-44
    مقدمه
    بیمارانی که تومورهای دستگاه عصبی مرکزی دارند از علائم بسیاری از جمله اختلال خلق، اختلال خواب، اختلال در کارکردهای اجرایی و به طوره ویژه از اختلال توجهی رنج می برند که این اختلال ها می تواند منجر به اختلال در کیفیت زندگی این بیماران گردد. هدف از این مطالعه بررسی اثر جراحی بر کارکردهای توجهی بیماران مبتلا به گلیوم مغزی است.
    مواد و روش کار
    جامعه آماری این پژوهش کلیه افراد در محدوده سنی 45 - 18 سال مراجعه کننده به بخش جراحی مغز و اعصاب بیمارستان های شهر تهران در سالهای 1397-1395 به منظور جراحی گلیوما بودند. که حجم نمونه ای 30 نفره به روش هدفمند انتخاب و با استفاده از آزمون های عملکرد مداوم، ساخت دنباله و آزمون استروپ به منظور سنجش متغیرهای توجه مداوم، توجه تقسیم شده و توجه انتخابی مورد سنجش قرار گرفتند.
    یافته ها
    برای سنجش اثر جراحی بر متغیرهای پژوهش از آزمون تی زوجی و جهت بررسی اثرات چند متغیره بر پس آزمون از آزمون تحلیل اندازه های مکرر استفاده و با استفاده از شاخص لامبدای ویلکز، تاثیر چندمتغیره بر پس آزمون بررسی شد. نتایج آماری نشان داد که عمل جراحی میانگین نمرات کارکردهای توجهی (هر سه نوع توجه) بیماران را افزایش داده است. به عبارت دیگر عمل جراحی منجر به تغییرات معنی دار در نمرات مولفه های کارکردهای توجهی بیماران شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که جراحی، بر مولفه های توجهی بیماران مبتلا به گلیوم مغزی تاثیر داشته و منجر به بهبود کارکردهای توجهی آنها شده است.
    کلیدواژگان: گلیوم مغزی، توجه مداوم، توجه تقسیم شده، توجه انتخابی
  • خدیجه خزاعلی، عفت حسینی، امیرحسین نصیری، موسی آمار لویی، محمدکاظم گنجی* صفحات 45-51
    مقدمه
    سطح ضایعه در مبتلایان به ضایعه نخاعی، تعیین کننده میزان ناتوانی عملکردی، میزان وابستگی و سطح استقلال آنان است.همچنین این مولفه احتمالا یکی از عواملی است که می تواند بر کیفیت زندگی این بیماران تاثیر بسزایی داشته باشد؛ لذا مطالعه حاضر به بررسی رابطه سطح ضایعه با کیفیت زندگی در افراد مبتلا به ضایعه نخاعی پرداخته است.
    مواد و روش کار
    این مطالعه یک مطالعه تحلیلی مقطعی بود که بر روی 110 نفر از افراد مبتلا به ضایعه نخاعی استان اصفهان اجرا شد. نمونه گیری به شیوه در دسترس و از میان مراجعان انجمن ضایعات نخاعی اصفهان در یک بازه زمانی 6 ماهه صورت گرفت. اطلاعات مربوط به کیفیت زندگی با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان سلامت جهان (WHOQOL-BREF) و سطح ضایعه توسط کاربرگ اطلاعات دموگرافیک و مدارک تشخیص بالینی بیماران به دست آمد. در تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد سطح ضایعه با کیفیت زندگی در افراد مبتلا به ضایعه نخاعی ارتباط معنادار دارد. همچنین اثبات گردید سطح ضایعه با کیفیت زندگی کل،روان، جسمی و محیطی ارتباط مستقیم و معنادار دارد.گزارشی مبنی بر وجود ارتباط معنادار بین سطح ضایعه و کیفیت زندگی اجتماعی یافت نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    سطح ضایعه در افراد مبتلا به ضایعه نخاعی تاثیر گسترده ای بر کیفیت زندگی آنها دارد و این موضوع نیاز این افراد را به تجهیزات تطابقی و جبرانی برای بهبود کیفیت زندگی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ضایعات نخاعی، سطح ضایعه، کیفیت زندگی
  • علی منتظری، زیبا تقی زاده، صفورا طاهری، شیوا سیه بازی*، راضیه معصومی صفحات 53-66
    مقدمه
    سندرم پیش از قاعدگی از شایع ترین اختلالات سنین باروری است که به درجات مختلف در زنان دیده شده و با کاهش کیفیت زندگی در ارتباط است. اما اینکه این سندرم چگونه برکیفیت زندگی زنان مبتلا تاثیر می گذارد به خوبی مشخص نشده است. این پژوهش به بررسی استیلای سندرم پیش از قاعدگی بر کیفیت زندگی زنان مبتلا می پردازد.
    مواد و روش کار
    این پژوهش کیفی بخشی از یک مطالعه متوالی اکتشافی بود که بر اساس تحلیل محتوی قراردادی و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته عمیق، تجربیات کیفیت زندگی 21 نفر از زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی در دامنه سنی 15 تا 45 سال را مورد بررسی قرارداد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد پیامدهای سندرم پیش از قاعدگی برکیفیت زندگی زنان مبتلا شامل اختلالات جسمانی: (قلبی ریوی، ادراری تناسلی، عصبی، پوست و مو، گوارشی، عضلانی اسکلتی و سلامت عمومی)، روانی: (خلقی، شناختی و عاطفی هیجانی)، رفتاری: (تغییرات الگوی خواب و تغییرات الگوی تغذیه ای) و خانوادگی اجتماعی: (روابط بین فردی معیوب، کژکاری جنسی و انزوای اجتماعی) موثر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، باید به تاثیرات سندرم پیش از قاعدگی برکیفیت زندگی زنان مبتلا توجه ویژه داشته و جهت ارتقای کیفیت زندگی مبتلایان طیف وسیعی ازگزینه ها از جمله پشتیبانی و مشاوره با حمایت سیستم بهداشتی و درمانی مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سندرم پیش از قاعدگی، کیفیت زندگی، تحلیل محتوی، مطالعه کیفی
  • هدیه ریاضی*، ندا شکری، آرمین فیروزی، ملیحه نصیری، زهره شیخان صفحات 67-76
    مقدمه
    یائسگی یک واقعه طبیعی در زندگی زنان است و به عنوان یکی از مسائل مهم در حوزه بهداشت باروری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از آنجا که زندگی سالم جنسی و احساس رضایت جنسی از عمده مسائل مرتبط با این دوران هستند، پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر رضایت جنسی زنان یائسه انجام شد.
    مواد و روش کار
    این پژوهش توصیفی در سال 1395 بر روی 50 زن یائسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در شهر تهران صورت گرفت. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک و مامایی و رضایت جنسی لارسون بودند. نتایج با آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس، من ویتنی، همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی نمونه ها 36/55 سال و میانگین نمره رضایت جنسی آنان 30/85 بود و اکثر زنان(66%) رضایت جنسی متوسط داشتند. بین رضایت جنسی با متغیرهای طول مدت ازدواج، رضایت از زندگی مشترک، رضایت از رابطه جنسی با همسر، رضایت از فواصل رابطه جنسی و خواسته بودن ازدواج ارتباط مستقیم و معنادار یافت شد (05/0P <). میانگین نمره رضایت جنسی در زنانی که در رابطه جنسی مشکل نداشتند بیشتر بود.
    بحث و نتیجه گیری
    بررسی رضایت جنسی زنان یائسه توسط پرسنل بهداشتی درمانی و بکارگیری راهکارهایی در خصوص ارتقای آن از طریق آموزش مهارتهای روابط زوجی و عملکرد جنسی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: رضایت جنسی، یائسگی، زنان
  • نرگس رزاقی، محمد ابراهیم تکلو*، زهرا رافعی صفحات 77-85
    مقدمه
    سوء مصرف و اعتیاد به مواد یکی از بارزترین آسیب های روانی و اجتماعی دوره نوجوانی است؛ لذا هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش گرایش مصرف مواد و اضطراب مرگ در بین نوجوانان پسر مبتلا به سوء مصرف مواد بود.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون توام با گروه کنترل است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه افراد نوجوان پسر مبتلا به سوء مصرف مواد شهر تهران بود که 30 نوجوان پسر مبتلا به سوء مصرف مواد مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد منطقه 4 شهر تهران که نمره بالایی در سوء مصرف مواد داشتند به شیوه دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل کاربندی شدند؛ اطلاعات در دو نوبت قبل و بعد از 8 جلسه آموزش به وسیله پرسشنامه های وضعیت مصرف مواد و مقیاس اضطراب مرگ جمع آوری گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون تی زوجی، تی مستقل و آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری تکراری بهره گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین دو گروه از لحاظ گرایش به سوء مصرف مواد و اضطراب مرگ تفاوت معناداری وجود دارد و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش سوء مصرف مواد و کاهش اضطراب مرگ موثر است.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که اجرای مداخله های درمانی مبتنی بر شناخت درمانی و ذهن آگاهی به دلیل مولفه های مشترک درمان می تواند در کاهش مصرف مواد و اضطراب مرگ نوجوانان موثر باشد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، مصرف مواد، اضطراب مرگ
  • امیر صادقی، فرزانه مفتون، علی اصغر حائری مهریزی، محمود طاووسی* صفحات 87-94
    مقدمه
    هدف از این مطالعه توصیفی- تحلیلی بررسی نقش تعدیل کنندگی خودکار آمدی بر رابطه بین دو متغیر رضایت شغلی و سلامت روان در کارشناسان رشته بهداشت عمومی بود.
    مواد و روش کار
    جامعه آماری مشتمل بود بر 91 کارشناس شاغل در مراکز بهداشتی و درمانی شهر تهران که به صورت نمونه در دسترس در مطالعه شرکت داده شدند. ابزار مورد استفاده این مطالعه شامل گونه فارسی دو ابزار استاندارد سنجش خودکارآمدی عمومی و سنجش سلامت روان (12-GHQ) و همچنین ابزار محقق ساخته برای سنجش رضایت شغلی بود.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که افراد مورد مطالعه از میزان خود کارآمدی، رضایت فرد از شغل خود و سطح سلامت روان نسبتا خوبی برخوردارند. نتایج نشان داد رابطه بین خودکارآمدی و سلامت روان معنادار بوده و سلامت روان حدود 20% درصد توسط خودکارآمدی پیش بینی شده است. رابطه بین رضایت شغلی و سلامت روان نیز معنادار بوده و حاکی از پیش بینی حدود 12 درصدی سلامت روان توسط رضایت شغلی است. همچنین رابطه بین خودکارآمدی و رضایت شغلی با سلامت روان نیز معنادار بوده و نشان از پیش بینی 24 درصدی سلامت روان توسط این دو متغیر داشت. در نهایت با تعدیل اثر خودکارآمدی ضریب همبستگی رضایت شغلی و سلامت روان به میزان 238/0 معنادار شد.
    بحث و نتیجه گیری
    به طور کلی پژوهش حاضر حاکی از موثر بودن رضایت شغلی و خودکارآمدی بر سلامت روان بوده و نشان داده شد که خودکارآمدی در تقویت رابطه بین رضایت شغلی و سلامت روان نقش قابل تاملی دارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، رضایت شغلی، سلامت روان
|
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Parvaneh Esfahani, Mahnaz Afshari* Pages 7-21
    Objective (s)
     Iran hospitals suffer from inefficiency. Thus, managers should take necessary actions to improve hospitals’ efficiency. The purpose of this study was to provide a comprehensive overview of relevant research regarding hospital efficiency strategies in Iran and to identify the gaps in the literature to inform future studies.
    Methods
    The six-stage scoping review framework developed by Arksey and O'Malley was followed. Seven electronic databases and two search engines were examined using appropriate key words to find documents published on hospital efficiency in Iran between March 1997 and October 2017. Bibliography section of the retrieved papers and related journals were also searched for papers that were not yet indexed. A total of 1395 publications were identified, of which 123 publications met inclusion criteria and were reviewed. Data was analyzed using MAXQDA software.
    Results
    The most studies on hospital efficiency strategies were conducted in Tehran, Isfahan and Khuzestan provinces. Forty-one strategies for improving hospital efficiency were found and were clustered into four categories: Meta (Ministry of Health), Macro (university), Mezo (hospital) and Micro (provider). The most frequently mentioned strategies to improve hospital efficiency were quality management, need-based hospital beds allocation, preventing unnecessary hospital beds expansion, economic assessment of hospital performance and providing feedback to managers, appropriate distribution of beds among hospitals and participative management.
    Conclusion
    Policymakers and managers should take necessary coordinated actions at Meta, Macro, Meso and Micro levels to achieve sustained desirable outcomes.
    Keywords: Hospital, Performance, Efficiency, Strategies, Scoping review
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Ali Akbari Sari, Taraneh Yousefinezhadi* Pages 23-35
    Objective (s)
     Hospital accreditation is a good strategy for improving the quality, safety, effectiveness and efficiency of hospital services. This study aimed to evaluate hospital accreditation implementation in Iran.
    Methods
    This descriptive, and cross sectional study was carried out in 2015 using a valid and reliable questionnaire. The study population consisted of 914 hospital managers in Iran. Overall, 547 hospital managers were surveyed through stratified random sampling. SPSS software was used for data analysis. Data analysis was conducted with SPSS 18.0 using descriptive and inferential statistics.
    Results
    The mean score of managers’ satisfaction of hospital accreditation implementation was 2.44+0.70 out of 5 (low). About 10 percent of managers were satisfied with the hospital accreditation implementation. Hospital managers were satisfied with employees’ engagement in applying accreditation standards and the medical university support. Most complaints were related to lack of human, financial and physical resources. Physical resources, medical university support and the hospital information system had the most effect on successful accreditation implementation. There was significant association with accreditation scores and using quality management models in the hospital.
    Conclusion
    Hospital managers are facing time and resources shortage in implementing accreditation. Necessary resources should be provided if improvement in the quality of hospital services is required.
    Keywords: Accreditation, Hospital, Standard, Implementation, Quality improvement
  • Soodabeh Basak Nejad*, Nasrin Arshadi, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand, Nima Ganji Pages 37-44
    Objective (s)
     The present study aimed to determine the effect of surgery on attention functions in glioma brain patients.
    Methods
    The statistical population of this study was all individuals aged 18 to 45 years old, referred to neurosurgery department of hospitals in Tehran, Iran in 2016 to 2018 for Glioma surgery. A total of 30 glioma brain patients entered into the study. Continuous attention by continuous performance tests, divided attention by trial making test and selective attention by Stroop test was measured. To evaluate the effect of surgery on research variables t-test, repeated measures and multivariate analyses.
    Results
    The statistical analyses showed that surgery increased the mean scores of attentional functions (all three types of attentions) in patients (P <0.001).
    Conclusion
    The present study showed that surgery improved attentional functions in patients with glioma brain tumors.
    Keywords: Glioma Brain Tumor, Continuous Attention, Divided Attention, Selective Attention
  • Khadije Khazaeli, Effat Hoseini, Amir Hosein Nasir, Mousa Amarloui, Mohammad Kazem Ganji* Pages 45-51
    Objective (s)
     The level of injury in SCI patients determines the level of functional disability, level of dependency and independency. This can also influence on the quality of life greatly. So this study aimed to examine the relationship between the level of injury and the quality of life in SCI patients.
    Methods
    This was a cross sectional study carried out on 110 patients in Isfahan, Iran, in 2017. Information related to the quality of life was measured using the WHOQOL-BREF and the level of injury was estimated by clinical diagnosis of patients.
    Results
    The findings showed that the level of the injury has meaningful relationship with the patients' mental, physical, and environmental aspects of quality of life  but not social domain.
    Conclusion
    The level of injury in people with SCI has a widespread impact on their quality of life, suggesting that these people need adaptive and compensatory equipment to improve their quality of life.
    Keywords: spinal cord injury, level of injury, quality of life
  • Ali Montazeri, Ziba Taghizadeh, Safura Taheri, Shiva Siahbazi*, Razieh Masoomi Pages 53-66
    Objective (s)
     Premenstrual syndrome is one of the most common disorders of women in reproductive age and is associated with decreased quality of life. However, how this syndrome affects the quality of life in women is not well defined. Therefore, the purpose of this study was to investigate the consequence of premenstrual syndrome on women's quality of life.
    Methods
    This was a qualitative study. We reviewed experiences of 21 women with premenstrual syndrome. And were asked to express their perceptions. The data obtained from interviews. To explore the data content analysis was performed.
    Results
    The findings showed premenstrual syndrome affected quality of life in women in several areas including physical health (cardio-pulmonary, genitourinary, neurological, skin and hair, digestive, musculoskeletal and general health); psychological health (mood, cognitive and emotions)”, behaviors (sleep and nutrition patterns); and family-social issues (inadequate interpersonal relationships, sexual dysfunction and social isolation).
    Conclusion
    The findings suggest that special attention should be given to consequences of premenstrual syndrome on the quality of life in women. Improving quality of life in this population needs essential consideration.
    Keywords: Premenstrual syndrome, Quality of life, Content analysis, Qualitative study
  • Hedyeh Riazi*, Neda Shokri, Armin Firoozi, Maliheh Nasiri, Zohreh Sheikhan Pages 67-76
    Objective (s)
     Menopause is a normal event in the women’s lives and as one of the most important issues in reproductive health has a special importance. Since healthy sexual life and sexual satisfaction are one of the major issues associated with this era, the present study was conducted to determine the factors affecting the sexual satisfaction of postmenopausal women.
    Methods
    This descriptive study was carried out on 50 postmenopausal women referring to health centers affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran in 2017. Data was collected the Larsson's sexual satisfaction questionnaire. The data were analyzed using independent t-test, ANOVA, Mann-Whitney and Pearson correlation.
    Results
    The mean age of the women was 55.3 years and the mean score of their sexual satisfaction was 85.30. Most women (66%) had moderate sexual satisfaction. There was a direct and significant relationship between sexual satisfaction and duration of marriage, marital life satisfaction, satisfaction with sex with a spouse, intercourse intervals satisfaction and the wanted marriage (P <0.05). The average score of sexual satisfaction was higher in women who had not sexual relationship problems.
    Conclusion
    The evaluation of sexual satisfaction of postmenopausal women by health care providers and the use of strategies to improve it by training couples' relationship skills and sexual performance are recommended.
    Keywords: Sexual satisfaction, menopause, women
  • Narges Razeghi, Mohammad Ebrahim Takallo*, Zahra Rafei Pages 77-85
    Objective (s)
     Abuse and substance abuse is one of the most significant psychological and social problems of adolescence. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive therapy based on mindfulness on reducing substance abuse and death anxiety among male adolescents with substance abuse.
    Methods
    The present study was a pretest-posttest study with a control group among a convenience sample of adolescent males with substance abuse referred to addiction treatment clinics in the district 4 of Tehran who had high drug abuse scores. They were randomly assigned to experimental and control groups. Data were collected in two stages before and after 8 sessions intervention by two questionnaires the status of consumption of drugs and the Templar death anxiety scale. Paired t-test, independent t-test and repeated measures variance analysis were used to analyze the data.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between two groups in terms of substance abuse and death anxiety. Mental awareness-based cognitive therapy was effective on reducing substance abuse and death anxiety.
    Conclusion
    The findings suggest that mindfulness therapy could be effective in reducing substance use and death anxiety among adolescents.
    Keywords: cognitive therapy, mindfulness, substance abuse, death anxiety
  • Amir Sadeghi, Farzaneh Maftoon, Alisghar Haeri Mehrizi, Mahmoud Tavousi* Pages 87-94
    Objective (s)
     The purpose of this study was to examine modifying role of self-efficacy on the relationship between job satisfaction and general health among public health experts working in the health centers in Tehran.
    Methods
    Validated Persian instruments for measuring the self-efficacy and mental health (GHQ-12) were used to collect data.
    Results
    In all 91 public health workers were studied. The analysis showed that the relationship between self-efficiency and general health was significant which indicated the prediction of about 20% of mental health by self-efficiency. Also the results showed that the relationship between job satisfaction and mental health was significant which indicated the prediction of about 12% of mental health by job satisfaction. The relationship between two variables of self -efficacy and job satisfaction (in aggregate) with the dependent variable of mental health was significant which indicated the prediction of about 24% of mental health by these two variables. The correlation coefficient between the two variables of job satisfaction and mental health after adjustment for self-efficiency was significant (r = 0.238).
    Conclusion
    Overall the findings showed a significant relationship between job satisfaction and mental health and the moderating role of self-efficacy on this relationship.
    Keywords: self-efficacy, job satisfaction, general health